Follow Southeastern Press Office

£1.1m redevelopment of Snodland station underway

Press Release   •   May 16, 2016 06:58 BST

A £1.1 million refurbishment of Snodland station will create a ‘transport interchange’ and an extended car park and see the ticket office reopen for the first time since 1986.

Upgrades of the listed building and forecourt will cater for the growing number of passengers using the station. Since the introduction of high speed services from Maidstone via Snodland five years ago, passenger numbers have increased by around 30%.

Snodland evelation

The station is currently unmanned but the ticket office will be staffed in the mornings to make it easier and quicker for passengers to buy tickets. A new ticket vending machine will also be installed.

Outside Southeastern is creating better access for buses, cyclists and pedestrians, extending the car park to 44 spaces from 7 and from 1 accessible space to 2 accessible parking spaces. A new CCTV system and security lighting will improve safety.

The project will also see passengers benefit from more information screens giving real-time details on train services, seating in the booking hall, step-free access to the ticket office and an accessible toilet.

David Statham, managing director at Southeastern, said: “Since the introduction of high speed services the number of passengers using Snodland station has grown significantly. We wanted to give them a better station, with better access and facilities, to make their journeys easier.”

Work is set to be completed by August 2016. It is jointly funded by the Department for Transport (DfT) with £600,000 from its National Station Improvement Programme (NSIP), Kent County Council with £485,000 from its Local Sustainable Transport Fund (LSTF) and the Railway Heritage Trust (£32,000).

Other partners include Tonbridge and Malling Borough Council, Kent Community Rail Partnership and Network Rail, which Southeastern is working with to improve facilities at stations on the network.

During construction temporary parking bays have been established along with a step-free path onto the platform. Cycle stands will be temporarily relocated to enable the transport interchange to be built.

-ENDS-